Tarvitaanko rakennuslupa?

Harkitsetko uuden piharakennuksen rakentamista tai vaikkapa pientä hirsimökkiä tai kesämökkiä? Laadukas pohjoismainen puurakennus on sekä käytännöllinen että viihtyisä vaihtoehto. 

Ennen mökin ostamista kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi ja tarkistaa, tarvitseeko uusi rakennuksesi rakennusluvan. Mitä rakennuslupa tarkoittaa ja milloin sitä tarvitaan?

Rakennukset, joita varten ei tarvita rakennuslupaa

Ensinnäkin piharakennuksia voidaan rakentaa myös ilman rakennuslupaa. Mutta asia ei ole kuitenkaan aivan näin yksinkertainen. Tällaisen rakennuksen on vastattava useampia vaatimuksia, jotka voi tarkistaa kaavoituslaista. Jos suunnittelemasi rakennus vastaa kaikkia asianomaisia vaatimuksia, rakennuksen voi rakentaa ilman rakennuslupaa. Millaiset ehdot rakennuksen on täytettävä?

 • Ensinnäkin talosi ei saa olla ns. suojeltu rakennus.
 • Piharakennuksen on sijattava talosi takana, eikä esimerkiksi sen vieressä.
 • Piharakennus ei saa olla suurempi kuin enintään 50% varsinaisen rakennuksen ympärille jäävästä tilasta (rakennuksen rakennusajankodasta alkaen tai ennen 1. heinäkuuta 1948, jos rakennuksesi on vanhempi)
 • Piharakennusta ei saa käyttää erillisenä asuntona.
 • Kansallispuistoja ja muita suojeltuja tai käyttötarkoitukseltaan määriteltyjä maa-alueita koskevia etäisyysvaatimuksia on noudatettava.

Piharakennuksen koolle ja sijaintipaikalle on myös omat rajoituksensa, joita on noudatettava silloin, kun halutaan rakentaa ilman rakennuslupaa:

 • Rakennuksen on oltava yksikerroksinen.
 • Räystäskorkeus voi olla enintään 2,5 metriä.
 • Jos rakennuksessa on harjakatto, rakennuksen yhteenlaskettu korkeus voi olla enintään 4 metriä.
 • Jos rakennuksessa on muunlainen katto (esimerkiksi tasakatto), rakennuksen yhteenlaskettu korkeus voi olla enintään 3 metriä.

Tästä on kuitenkin eräs tärkeä poikkeus. Jos piha on pieni, ja ainakin yksi piharakennuksen sivu on alle kahden metrin päässä kiinteistön rajasta. Jos näin on, ja kiinteistön rajan ja piharakennuksen välille ei jää piharakennuksen kaikilla puolilla vähintään kahta metriä tyhjää tilaa, piharakennuksen yhteenlaskettu korkeus ei saa olla yli 2,5 metriä kattotyypistä riippumatta.

Tarkista kaikki vaatimukset ennen tilauksen tekemistä!

Haluamme ehdottomasti tarjota parasta mahdollista asiakaspalvelua, ja auttaa asiakkaitamme kaikissa vaiheissa. Mutta siitä huolimatta sinun on ennen tilauksen esittämistä tarkistettava itse mahdolliset kaavoitusmääräysten muutokset.

Valitset itse sopivan piharakennuksen aikomaasi paikkaan pihalla tai tontilla, ja me teemme parhaamme vastataksemme kaikkiin matkan varrella ilmeneviin kysymyksiin.

Jos et edelleenkään ole täysin varma, kysy neuvoa paikallisesta kaavoitusvirastosta. Olemme esittäneet yleiset säännöt, mutta koska määräykset ovat jossain määrin paikkakuntasidonnaisia, suosittelemme asian tarkistamista paikallisesta kaavoitusvirastosta.

Miksi rakennuslupa kannattaa hankkia?

Suosittelemme harkitsemaan asiaa vielä kertaalleen ennen koko rakentamishaaveiden hylkäämistä koon, sijaintipaikan tai muiden rajoituksen vuoksi. Miksi? Koska rakennusluvan hankkiminen voi nopeuttaa piharakennuksen rakentamista ja käyttöönottoa.

 • Rakennuslupahakemusten käsittely voi kestää pitkään.
 • Mitään takeita haluamasi rakennusluvan myöntämisestä ei myöskään ole.

Jos valitset rakennuksen, joka vastaa yllä kuvattuja vaatimuksia, rakentamisen voi aloittaa saman tien. Tämä tarkoittaa, että olet täysin vastuussa rakentamisesta, ja että perustusten rakentaminen voidaan aloittaa heti sopivan rakennuksen valitsemisen jälkeen.

Tarkista kahteen kertana, että valitsemasi rakennus vastaa vaatimuksia, ja kerro meille, jos sinulla on kysyttävää tai haluat muuttaa joitakin rakennuksen yksityiskohtia!

Jos tuotevalikoimassamme on sopiva mökki, mutta se poikkeaa jonkin verran vaadituista mitoista, voit pyytää mittojen muuttamista. Korkeutta ja muita perusmittoja voidaan jonkin veran muuttaa, tai vaihtoehtoisesti voimme ehdottaa jotain toista, vaatimuksia paremmin vastaavaa rakennusta valikoimastamme. Voimme tarvittaessa toimittaa myös täysin yksilöllisen rakennuksen, joka vastaa sekä omia tarpeitasi että kaavoitusvaatimuksia.  

 

Ota yhteyttä

Haluatko saada lisätietoja pohjoismaisista laatutuotteistamme? Ota yhteyttä, niin palaamme asiaan!