Esittelyssä kaikki ammattilaisen vinkit, joihin kannattaa perehtyä ennen pihamökin ostamista Suomessa.

Pihatalo on minkä tahansa kodin puutarhassa todellinen katseenkiinnittäjä. Oikeanlaisen rakennuksen valinta on ensiarvoisen tärkeää, jotta rakennus täyttäisi varmasti kaikki tarpeesi. Tärkeimpiä huomionarvoisia seikkoja pihataloa ostettaessa ovat muun muassa tyyli, käyttötarkoitus sekä rakennuksen sijainti pihalla.

Jotta juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon valitseminen olisi helpompaa, ovat alan asiantuntijat Pihamökillä laatineet listan hyödyllisimpiä vinkkejä pihamökin hankintaa aloitteleville.

1. Pohdi pihatalosi käyttötarkoitusta

Ennen pihatalon valintaa on tärkeää pohtia, mihin tarkoitukseen sitä on ylipäätään hankkimassa. Mieti elämäntyylisi asettamia vaatimuksia sekä sitä, millainen ympäristö sinun on luotava niiden toteuttamiseksi. Tällä takaat sen, ettei rakennus tuota pettymystä esimerkiksi liian pienen kokonsa vuoksi, jos toiveissasi on lisätä siihen lämmitys sekä elektronisia laitteita.

Oletetaan, että aiot käyttää pihamökkiä muuhunkin kuin vain työskentelyyn, kuten vaikkapa viihteeseen tai irtiottoon arjesta. Tällöin haluat varmastikin varata sinne riittävästi istumatilaa. Suurempi väliseinällä varustettu pihamökki on ihanteellinen juuri tällaiseen tarkoitukseen. Suuremmissa puisissa pihamökeissä voit luoda erillisiä tiloja, joiden myötä huoneet pysyvät tilavina vieraita varten ilman, että toiminnallisuus kärsii.

2. Tee omaa taustaselvitystä

Tutkimalla monipuolisesti erilaisia pihatalomalleja ennen omasi hankintaa pääset ammentamaan runsaasti inspiraatiota omaa projektiasi varten. Esimerkiksi Facebook ja Instagram ovat loistavia tieodnlähteitä, mutta Pihamökin verkkosivustolta löydät kattavan valikoiman aiempia suunnitelmia, joissa esitellään erilaisia toteutusmahdollisuuksia.

 

3. Aseta pihamökillesi budjetti

Useimmat yritykset esittelevät pihatalojensa perushinnaston katalogissaan tai meidän tapaamme verkossa. Pihamökin kustannusten laskeminen jo varhaisessa vaiheessa auttaa sinua löytämään sinulle sopivimman yrityksen. Jos et ole varma, millainen budjetti sinun on varattava projektia varten, keskustele yrityksen kanssa siihen liittyvien kustannusten kartoittamiseksi.

Meiltä löytyy luonnollisesti pihataloja eri hintaluokissa, mutta suosittelemme tarkistamaan huolellisesti, millaista vastinetta saat rahoillesi eri vaihtoehdoissa.

Eri vaihtoehtojen välillä voi esiintyä merkittäviäkin eroja.

Pihamökin tuotteet toimitetaan aina ilmaiseksi Manner-Suomeen ja niihin sisältyy aina kattava 5-10 vuoden hometakuu, joten siitä ei tarvitse huolehtia.

Pihamökki laatii sinulle yksityiskohtaisen tarjouksen, joka mahdollistaa kaikkien ympäristötekijöiden huomioimisen puutarhamökin suunnittelussa aina ikkunoita, kattoa, perustuksia ja asennusta myöten. Muista myös nostaa esille vaatimuksesi – pienempi vaihtoehto saattaa nyt paremmalta ratkaisulta omalla kohdallasi, mutta mikäli esimerkiksi perheenlisäys lukeutuu lähitulevaisuuden suunnitelmiin, saatat tarvita myöhemmin isompaa rakennusta koko kotitalouden tarpeisiin.

 

4. Mihin kohtaan pihaa pihatalosi sijoitetaan?

Pohdi, minne haluat pihatalosi sijoitettavan pihallasi: sää, auringonpaiste ja käytännöllisyys vaikuttavat kaikki osaltaan siihen, mikä on pihatalollesi ihanteellisin sijainti.

Esimerkkinä voidaan mainita, kuinka lähelle tai kauas talostasi haluat sen sijoittaa. Rakennuksen käyttötarkoituksesta riippuen saatat haluta pihamökin sijaitsevan kauempana kodistasi, jotta se tarjoaisi mahdollisuuden kunnon irtiottoon arjen kuvioista. Toiset taas haluavat päästä ulos takaovesta suoraan ennemminkin kodin jatkeena toimivaan tilaan.

5. Puisen pihatalon valinta

Pohdi pihatalon materiaaleja. Pihamökki käyttää pohjoismaista puutavaraa valmistaakseen kauniita ja kestäviä rakennuksia, joiden ylläpito on todella huoletonta.

Pihamökissä käytettävä puulaji vaikuttaa sen kestävyyteen. Hitaasti kasvavat puut ovat tiheämpiä kuin nopeasti kasvavat puut, joka tekee niistä myös kestävämpiä. Pihamökki suosii hitaasti kasvavaa pohjoismaista kuusta taatakseen laadun ja pitkäikäisyyden sekä kestävyyden ankarissa pohjoismaisissa sääolosuhteissa. Jokaisessa tuotekuvauksessamme luetellaan myös muut tuotekohtaiset edut.

Myös laminoidun puun käyttäminen ovenkarmeissa ja perustuspalkkien painekyllästäminen voivat pidentää pihamökin käyttöikää.

6. Pihatalotyylit

Pihatalosi tyylillä on lähes yhtä suuri merkitys kuin lisäominaisuuksien valinnalla. Lopputuloksella on epäilemättä vaikutus omaan tyytyväisyyteesi sekä siihen, kuinka muut suhtautuvat taloosi, mikäli olet aikeissa jossain vaiheessa myydä kiinteistösi tai haluat vain tehdä naapureihisi ja ystäviisi vaikutuksen.

Pihamökki tarjoaa laajan valikoiman erilaisia tyylejä aina klassisista ja yksinkertaisemmista puutaloista monipuolisiin tyyleihin, jotka palvelevat useita eri käyttötarkoituksia.

7. Pihatalon lisäominaisuudet

Kun sinulla on käsitys pihamökkisi lopullisesta käyttötarkoituksesta, on siitä apua myös sisätilojen sijoittelua suunniteltaessa. Pihamökit tarjoavat loistavan ympäristön taimien kasvulle ja kasvien kukoistukselle, joten sisätilojen hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla on erittäin tärkeää.

Lisäksi sähkö- ja lämmitysvarusteiden lisääminen on mitä erinomaisin keino kohentaa ympäristöä, jossa toivot viettäväsi enemmän aikaa. 

Ikkunat

Valitse ikkunoiden tyyli sen mukaan, miten tarkoitukseen aiot käyttää pihakotiasi. Lasiset ikkunat päästävät pihakotiin enemmän valoa, mutta tarjoavat vähemmän eristystä.

Ikkunat pitävät riittävästi lämpöä keväällä ja kesällä ja ehkä jopa alkusyksystä, mutta talvi voi olla kylmä. Pihamökiltä löytyy onneksi korkealaatuisia ovia ja ikkunoita, joissa on kumitiivisteet ja karkaistu lasi paremman eristyksen takaamiseksi. Lisäksi tarjolla sekä massiivipuisia että laminoituja oven- ja ikkunankarmeja. 

PREMIUM-sarjamme ikkunat sisältävät seuraavat ominaisuudet:

 • Seinän paksuus: 70-114 mm
 • Puulaji: mänty
 • U-arvo: 7W/m²K
 • Kumitiivisteet: kyllä
 • Ikkunakehys: laminoitu
 • Lasi: 3-6-3 mm
 • Ikkunan vesikouru: puu & alumiini
 • Ikkunan avausmekanismi: Kallistus & kääntö, yksikätinen mekanismi
 • Väri: luonnollinen

 

Hirsien kohdalla paksuus voi vaihdella. Saatavilla on eristettyjä seinävaihtoehtoja, mikäli tarkoituksena on käyttää pihataloa ympäri vuoden (katso alla oleva osio).

Kestävyys

Piharakennuksessa käytettävä puutyyppi vaikuttaa suoraan puisen pihatalosi käyttöikään. Hitaasti kasvavat puulajikkeet ovat nopeasti kasvavia puita tiiviimpiä. Tästä esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa käyttämämme pohjoismainen mänty ja kuusi, jotka ovat molemmat kestäviä lajikkeita.

Myös muut lisäykset pidentävät käyttöikää. Meiltä löydät myös esimerkiksi laminoidusta puusta valmistettuja ikkunan- ja ovenkarmeja sekä eristettyjä seiniä, jotka vähentävät puun altistumista lahoamiselle.

Jos siis haluat sijoittaa pihamökkiin nauttiaksesi siitä vuosikymmenestä toiseen, valitse laadukas yritys, jonka valikoimasta löytyy erilaisia hirsiprofiileja, laminoitu hirsi mukaan lukien. Kuten jo aiemmin mainitsimme, Pihamökki käyttää aina hitaasti kasvatettua pohjoismaista kuusta varmistaakseen laadun ja pitkäikäisyyden. Jokaisessa tuotekuvauksessamme luetellaan myös muut tuotekohtaiset edut.

 

Ovet

Näillä on suuri vaikutus pihatalon käytännöllisyyteen. Säilytystilan osalta on ratkaisevan tärkeää saada suuret esineet, kuten polkupyörät, puutarhavälineet tai jopa kuntolaitteet vaivatta siirrettyä sisään ja ulos. Tätä varten reilun kokoiset ovet ovat hyvä valinta.

Kuten ikkunoidenkin kohdalla, löydät jokaiselta tuotesivulta tekniset piirustukset ja parametrit, joissa määritetään ovien sijainti. Ensiluokkaisissa ovissamme on kumitiivisteet ja karkaistu lasi paremman eristyksen takaamiseksi.

 

Pihamökki tarjoaa useita ovivaihtoehtoja rakennuksen käyttötarkoituksesta ja vaadittavasta lämmönkestävyydestä riippuen. Ovet valmistetaan kuusesta ja männystä parhaan laadun takaamiseksi.

Perinteisten yksinkertaisten ja pariovien lisäksi tarjoamme erilaisia taitto- ja liukuoviratkaisuja. Näiden ovien avulla pihamökki voidaan avata ihanana kesäpäivänä, jolloin se muuttuu hetkessä huvimajaksi.

Katon kaltevuus ja lattiat

Mikäli katon kaltevuus on ristiriidassa muiden lähistöllä sijaitsevien rakennusten kanssa, ei pihamökkisi sulaudu kotisi muuhun estetiikkaan.

Suunnittelun helpottamiseksi kaikilla tuotesivuillamme ilmoitetaan, minkä tyyppisestä katosta ja ulokkeista on kyse sekä minkä tyyppinen perustus on tarpeen. Kyseessä voivat olla vaikkapa lämpöharkot, betonilaatat tai päällystekivet.

Lisäksi kannattaa tarkistaa eri kaltevuus- ja neliömetrikoot sekä viimeistelyn tyyppi ja hirren profiili. Samaan tapaan kuin hirren paksuuden kohdalla, ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat parhaiten paksummat lattia- ja katemateriaalit, kun taas kesäkäytössä toimivat hyvin myös ohuemmat materiaalit.

Rakentaminen ja asennus

Kaikki meistä eivät ole tee se itse -nikkareita. Mikäli et koe lukeutuvasi tähän porukkaan, on avun hankkiminen flatpack-pakkausten purkamiseen ja kokoamiseen siinä tapauksessa suositeltavaa.

Valtaosa pihataloistamme toimitetaan litteissä pakkauksissa ohjeiden kera, joten jos sinulta löytyy jo ennestään jonkin verran remonttitaitoja, pääset hyvin alkuun ilman apua.

Pihamökin tuotteiden yhteydessä ilmoitetaan aina selkeästi, onko niiden pystyttäminen mahdollista amatöörityökaluin, vai vaaditaanko niissä ammattitason asennustöitä.

Etsitkö selkeää ratkaisua? Siinä tapauksessa monista modernien piharakennusten valikoimastamme löytyvistä paketeista löytyy valmiiksi koottuja seinä- ja kattoelementtejä, jotka ovat ihanteellisia vaivatonta rakentamista ajatellen.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että useimpien pihatalojemme pystyttämiseen riittää kaksi henkilöä kohtalaisella remonttiosaamisella ja perustason työkaluvarustuksella. Vain suurempien rakennuksemme ja hirsimökkiemme kohdalla edellytetään asentamista ammattilaisen toimesta. Jos haluat Pihamökin rakentavan pihatalosi, lisää asennuspalvelu ostoskoriin (2 090 €) valinnaisena lisäpalveluna. Mikäli sinulla on asennukseen liittyen kysyttävää, ota yhteyttä ja pyydä tarjous.

Hirsityypit

Eri rakennustyypit edellyttävät erilaisia seinämateriaaleja tarjotakseen tarvittavan rakenteellisen kestävyyden sekä riittävän lämmönkestävyyden. Paremman lämmönkestävyyden takaamiseksi Pihamökki valmistaa sekä ulkoa että sisältä eristettyjä seinärakenteita. Tyypillisesti paksumpi seinä tarkoittaa parempaa eristystä ja parempaa lämmönkestävyyttä.

Tuotteistamme on saatavilla kolme erilaista seinärakennetta rakennuksen käyttötarkoituksesta riippuen:

 • massiivihirret
 • laminoidut hirret
 • eristetyt seinärakenteet

 

Lue nämä 7 asiantuntijan vinkkiä koskien pihatalon ostamista

Pihataloa ostettaessa on syytä olla tarkkana. Ennen ostamista on pohdittava kaikenlaista aina rakennuksen koosta, mallista ja tyylistä sen varusteluun sekä ympäristöön. Hyvä tapa ryhtyä keräämään inspiraatiota pihataloprojektia varten on ottaa meihin yhteyttä ja keskustella asiantuntijatiimimme kanssa rakennusta koskevista toiveistasi.